EMDR - preverbaal trauma

Behandeling preverbaal trauma

Deze methode is speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen en voor oudere kinderen die op jonge leeftijd getraumatiseerd zijn geraakt. Een preverbaal trauma is ontstaan op een leeftijd dat het kind nog geen taal tot zijn beschikking had. In de hersenen van het jonge kind zijn tijdens de traumatiserende ervaring vooral lichaamssensaties en emoties opgeslagen. Een kind kan een preverbaal trauma oplopen door bijvoorbeeld: seksueel misbruik en andere vormen van mishandeling, maar ook ongevallen, verwaarlozing en huiselijk geweld. Kinderen kunnen moeite hebben om zo’n trauma te verwerken, en dat kan leiden tot langdurige klachten. Klachten zoals slaapproblemen, angstklachten, paniekaanvallen en gedragsproblemen. Deze behandeling is geschikt voor baby’s, peuters, kinderen en jongeren met een preverbaal trauma.

 

Wat is het effect van de behandeling?

EMDR is een bewezen effectieve methode. Klachten verminderen of verdwijnen na behandeling uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is. EMDR werkt relatief snel. Vaak zijn 3-5 sessies al voldoende mits het om enkelvoudige trauma gaat. Bij complex trauma (herhaaldelijk en meerdere onveilige traumatische gebeurtenissen), zijn er vaak meerdere sessies nodig. Tijdens EMDR wordt er veel minder gesproken dan bij andere therapie. Dit is met name een voordeel voor jonge kinderen of kinderen/jongeren die zich d.m.v. taal minder goed kunnen uiten. Bovendien kan de begeleiding aangepast worden aan de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind.

Het kind zal de herinnering en emotionele lading verliezen. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de nare ervaring steeds meer een neutrale plek krijgt in herinneringen en het verdere leven van het kind.

Aanmelding

Zijn er nog vragen of wil je een startgesprek? Neem gerust contact op via het kopje contact & aanmelden of via onderstaande button. Voor meer informatie over de vergoedingsmogelijkheden, neem contact op via het contactformulier!

Kennismaken MeiDy? Of heb je een andere vraag?

Neem contact met ons op. Dat kan via onderstaand contactformulier. Je mag ons ook altijd bellen of een berichtje via WhatsApp sturen, zie hiervoor onze contactgegevens

MeiDy Aanbod

MeiDy behandeling

MeiDy behandeling Wij bieden o.a. de volgende behandelingen aan: • Preverbaal trauma • EMDR jeugd/ volwassenen • Diagnostiek kinderen • Systeemtherapie • Psychomotorische therapie • Diagnostiek kind en jeugd • cognitieve gedragstherapie

MeiDy training

Wij bieden in groepsverband een aantal trainingen aan o.a. • opkomen voor je zelf (Rots en Water) • psycho-educatie hechting • Mindful parenting

MeiDy wenje ouder & kind

MeiDy wenje O&K (ouder&kind) is een tijdelijke verblijfslocatie voor een (aanstaande) ouder en kind. Bij MeiDy wenje O&K, woon je samen met andere ouders en hun kind(eren).

MeiDy ambulant

Wij bieden thuisondersteuning aan personen met psychosociale problematiek (inclusief GGZ) en / of verstandelijke beperking. Onze doelgroep bestaat uit kinderen, tieners, adolescenten, gezinnen, volwassen en ouderen. Het doel van onze ondersteuning is dat jij (of jullie) weer zelfstandig of gedeeltelijk met onze ondersteuning verder kan.

Zo kort als het kan,
zo lang als nodig.

Starten MeiDy